opencose

Hanover Square

Publica

Westminster City Council is proposing to deliver a major public realm upgrade to Hanover Square and its Gardens. The aim is to recreate a well-designed public space fit for the arrival of the new Crossrail Station at its north-western corner which will respond to a major increase in pedestrian activity.

 

KLH Sustainability assisted Publica in the design of this important public space. Through a series of workshops and data analysis, KLH provided technical guidance on the latest best practice for enhancing biodiversity, reducing embodied carbon and effective rainwater storage in the design of small public spaces. In so doing, Hanover Square will form a crucial link in Westminster City Council’s network of green spaces, whose function is to deliver a range of climate change adaptation and quality-of-life benefits. KLH assessed the life-cycle carbon footprint, annual surface water run-off, biodiversity provision, life-cycle waste provision, local life-cycle return HGV journeys, health and well-being outcomes and life-cycle socioeconomic value of three different design scenarios to identify sustainable, but feasible options.

 

The principle ambition was therefore not only to enhance the pedestrian experience of the square, but to set a new precedent for the environmentally sensitive design of small and medium-sized green spaces in London.


Client

Westminster City Council

 

Architects

Publica

Engineers

WSP Group

 

Time frame

2016